top of page

Kypros' innfødte planteliv

Oppdatert: 19. okt. 2023

Velkommen til Middelhavets overflod: Kypers endemiske flora

I tillegg til sin rike historie og kultur, er en av de særegne egenskapene som gjør Kypros unik, dens natur. Mange skatter er skjult i Kypers unike flora, som omfavner all skjønnheten til Middelhavsklimaet. Når vi tenker på skogene som huser ulike trekkfugler og en rik flora fylt med endemiske planter, samt subtropiske varianter, kan vi se at alle disse er like verdifulle som en skatt.

Nord-Kypros' spesielle geografiske beliggenhet utgjør også en fantastisk base som gjør dets flora unik, og det er ingen overraskelse at den imponerer naturelskere med sin sjarm. Mer enn 1900 blomsterplantearter finnes i Nord-Kypros. 46 av orkideartene, av alle de kjente i verden, vokser på Kypros. En av dem er Ophrys kotschyi, også kjent som Kypros' bieorkide. Nord-Kypros på øya er hjemsted for 19 plantearter som ikke finnes andre steder på øya.

Fra orkideer til århundre gamle oliventrær, fra salvie til tulipaner, fra timian til havnelliker... På Kypros blir du møtt med ulike dufter og farger for hvert skritt du tar. Derfor velger Dionysos, fruktbarhetens og vinmarkenes gud, Kypros som sin favorittøy. Kypros er den unike blomsterhagen der Afrodite møter sin kjærlighet Adonis... Det er Antonius' bryllupsgave til Kleopatra... Denne øya bærer tegnet på vinden som bringer fruktbarhet med hvite bølger, der Afrodite ble født. Nå, la vinden blåse oss bort for å starte vår tur blant endemiske planter sammen.

Minnet om Orkis: Orkideer

La oss begynne vår tur blant endemiske planter med orkideer... Ifølge Konfucius er orkideer "blomstenes konge"; skjør, elegant og like utholdende... Fra antikken har de vært medisinens hjertebarn, et sterkt symbol på kjærlighet og Kypros' lykkebringende blomst. Orkis, født av en nymfe og en satyr, har i århundrer blitt assosiert med fruktbarhet. Mennesker har alltid ventet på at vinteren skulle ta slutt og at Orkis skulle vise sin vakre og fargerike blomst igjen... Myten om Orkis som et symbol på fruktbarhet lever den dag i dag, og kypriotene feirer hver vår Orkis' tilbakekomst. Øya velsignes hvert år med fargerike orkideer. Hva med å ta en nærmere titt på den fantastiske skjønnheten til orkideer?

Fra hvitt til lilla, Anatolske Orkideer (Orchis anatolica) er fargerike, og de er de beste delene som trekker oppmerksomheten. Fra mars til april, hvis du drar til Lapta eller Beşparmak-fjellene, vil Anatolske Orkideer ønske deg velkommen med en stor seremoni. Også på ulike steder på øya har du en god sjanse til å finne narreorkideer (Orchis morio ssp syriaca). Glem ikke å spørre denne søte lille orkideen hvor navnet kommer fra.

Når april kommer, blomstrer rosa orkideer over hele øya... Når du ser nærmere på bladene deres, vil du legge merke til en naken menneskelig form. Det er derfor den kalles Naken Mann Orkide av lokalbefolkningen, selv om det latinske navnet er Orchis italica. Kypros' orkide (Ophrys kotschyi, Kypros' bieorkide) kan derimot finnes i furuskoger. Den lever bare på Kypros og fikk navnet sitt etter Herr Kotschy, en fremstående østerriksk botaniker på 1800-tallet. Hvis det er mars, kan du se den på enger og under furu-, sypress- og eukalyptustrær...
Natur's vakreste feiring: Orkidefestival Orkidéen har blitt elsket i alle perioder av historien; den har vært en helt i mytologiske historier og en kur mot sykdommer... Viktigst av alt spilte den vakre orkideen en ledende rolle i en av de mest spesielle festivalene i Nord-Kypros: Den tradisjonelle Hisarköy Orkidefestivalen. Hvert år i den første uken i mars, når orkideene blomstrer, starter en festival som har en sterk tiltrekningskraft for kypriotene. Denne festivalen er en av måtene kypriotene viser sin dype takknemlighet for naturen.

Symbolet for kampen mot kreft: Orkideens marsj Et av de beste eksemplene på å vise sjelen til Kypros er "Orkideens marsj". Dette arrangementet ble startet for 17 år siden av Cancer Research Foundation, og med det feires verdien av et sunt liv med det eldgamle symbolet for helse: Orkideer. Med den ivrige deltakelsen av lokalbefolkningen som ønsker å rette oppmerksomheten mot kampen mot kreft, blir denne vakre marsjen alltid en feiring. Som Kıbrıs Development-familien støtter og deltar vi i Orkideens marsj hvert år og feirer vår fredelige kultur som er innprentet i naturen vår.

Endemiske planters beskytter: Saint Hilarion

Siden mange av de endemiske plantene i Nord-Kypros lever på Saint Hilarion-delen av øya eller i nærheten av den, bringer dette Saint Hilarion i tankene. Saint Hilarion, som emigrerte fra Jerusalem og tilbrakte livet sitt med bønn i klosteret, ble ansett som beskytter av øya. Når du ser på åsen og dens planter, vil du tro at St. Hilarion ikke bare beskyttet øya, men også velsignet den.

Saint Hilarion-slottet ble bygget på en ås som hadde kontroll over Kyrenia, og har beskyttet denne byen som en engel siden den gang. Men for å komme til dette slottet, må du klatre litt - til toppen av Beşparmak-fjellene som ligger 700 meter over havet. I din imponerende reise med 480 trinn til slottet, vil endemiske planter fra Kypros følge deg. Når du endelig når toppen, vil Delphinium casey (Caseys rotetrau) ønske deg velkommen med sin enorme stamme. Delphinium casey er den eldste gjesten i det gamle klosteret og en av de sjeldneste plantene som sees på Kypros. Phlomis Cypria venter på deg på sørsiden av åsen med sine gullaktige glitrende blader. Phlomis cypria ser ut som en gjeng med venner som har det gøy, og blomstene som blomstrer etter hverandre, kan skilles selv fra lang avstand takket være sin iøynefallende farge.

Er du klar for å møte den mest blomstrende og sjarmerende kålen Brassica hilarionis (St. Hilarion-kål)? Denne unike planten har bodd på Kypros i over tusen år under beskyttelse av Saint Hilarion, og den kan være den eneste som har vært vitne til den lange historien med krigsskip som dukker opp i horisonten, prinsesser, prinser og gjester som sukker for dens skjønnhet...

Selv om det ikke er så enkelt å nå slottet, venter en unik belønning på deg for hvert skritt du tar. Hvis du ser nøye på omgivelsene, vil du se en liten hvit bladaktig blomst som ser på deg, og den kan bare bli funnet på Kypros... Pimpinella anisum, som kalles Pimpinella cypria på latin, foretrekker å leve i skyggen, og med sine hvite blader kan den lett skilles. Når du nærmer deg slottet, vil du møte en annen kypriot som velger å bo inne i klippene: Arabis cypria. Den har alle varme farger fra hvit til rosa. Og også, Arabis cypria er den lojale speideren til Saint Hilarion-slottet. Den har sett ut mot horisonten gjennom klippene, og i titusenvis av år var den den første som så hvem som nærmet seg øya.


Kypros Tulipan: Nord-Kypros' overflod Vitenskapelig kalles den Tulipa cypria, men øyboerne kaller den Medoş Tulipan. Hvert år mellom mai og april viser Medoş Tulipan seg fra de frodige enger. Medoş Tulipan lever bare i Nord-Kypros, og med sine poetiske røde toner kunngjør den sommeren som kommer til oss...

Hvert år feires en festival oppkalt etter Medoş Tulipan. Øyboerne elsker Medoş så mye at folk besøker disse tulipanene i sitt naturlige miljø, tar bilder av dem og feirer naturens gjenoppstandelse med dans og sanger.

En levende bok: Kypers endemiske flora Vi må skrive en stor bok for å forklare alle de endemiske plantene som bebor Nord-Kypros skikkelig. Hvis du vil lese denne levende boken selv, venter Nord-Kypros på deg med sin unike flora. Du kan gå blant sypressene i Beşparmak-fjellene, bade blant sandliljene på stranden og være vitne til de mirakuløse øyeblikkene når endemiske orkideer blomstrer.

Nord-Kypros' flora er like unik og dyp som kulturen og historien. Enten du tar en spasertur i Beşparmak-fjellene eller soler deg på stranden, har øya Aphrodite alltid en endemisk historie å fortelle deg.

Kilde Orkideer fra Nord-Kypros, Serkan İlseven, 2017

71 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page