top of page

Myten om Afrodite og Adonis

Oppdatert: 19. nov. 2023

Hvor vakkert er det ikke at mytologien strekker seg langt tilbake i tid med sine mange ulike historier, samtidig som den også blir en felles kilde til fantasi for alle. Ettersom hver myte forvandles til hverandre over tid i ulike geografier, vil vi gjerne invitere deg med på en liten reise: En reise i jakten på den vakre Afrodite og myten som tilhører Kypros.

Kjærlighetens land: Kypros

Alle myter som har nådd oss i dag med middelhavsvindene, forteller det samme... Kypros inntar en plass i mytologien som fødestedet til Afrodite, kjærlighets- og skjønnhetsgudinnen. Vi har to separate kilder om Afrodites fødsel: En er Hesiod, kjent som faren til gresk didaktisk poesi; og den andre er Homer, poeten som ga oss Iliaden og Odysseen.

Hesiod forteller at Afrodite ble født av de glitrende bølgene fra havet i verket sitt "Theogoni", som handler om opprinnelsen og slektslinjen til guder, gudinner og greske legender.

Når man vurderer at ordet "Aphros" på gresk betyr skum, faller denne vakre historien på plass.

Moder Jord hovner opp og lider av fryktelig smerte fordi Uranus holder barna sine, født av Gaea, låst i jordens dyp. Gaea lider også og blir sint på sin ektemann Uranus. Hun overtaler sitt yngste barn, Kronos, til å gjøre opprør. Kronos kutter av faren hans sine kjønnsorganer og kaster dem i havet. Fra Uranus' kjønnsorganer blir Afrodite født. Hun er kjærlighets- og skjønnhetsgudinnen. Hun er også knyttet til vann på grunn av hennes uvanlige fødsel.

Ifølge Homer og hans homeriske hymne til Afrodite, ble hun født av Zeus og Okeanos' datter Dione. Hennes mor Dione tar Aphrodite, som ble skadet etter å ha kjempet med den tappre Diomedes i Iliaden, i armene sine, elsker, koser seg med henne og tørker essensen som flyter fra såret hennes, helbreder såret og lindrer smerten hennes.

Vestavindens ånd bar henne Over den klingende sjøen, Opp fra det delikate skummet, Til bølgeringen Cyprus, hennes øy. Og de gullkronede Timene Mottok henne gledelig. De kledde henne i udødelige klær, Og brakte henne til gudene. Undring grep dem alle da de så Fiolett-kronede Afrodite."

Alltid ung, vakker og full av kjærlighet...

Gudinnen Afrodite, hvis navn reiser med ulike symboler, kan anta kroppen til en due, svane, skjell, myrtplante eller rose ... I sin kjærlighet til Adonis blir hun en tapper gudinne som kjemper for sin kjærlighet på bekostning av å miste sin skjønnhet.


Adonis er den dødelige som Afrodite forelsket seg i, ifølge gresk mytologi. Myrrha, datteren til den syriske kongen, blir straffet av Afrodite for ikke å vise tilstrekkelig respekt for Afrodite, og hun gir jenta en farlig lengsel som hun aldri kan håndtere. Med hjelp fra barnepiken sin, sover hun og faren sammen i 7 dager og 7 netter (i noen kilder 40 dager og 40 netter). Faren innser at personen han var sammen med den andre natten er datteren hans og ønsker å drepe henne. Gudene synes synd på jenta og forvandler henne til et myrtetre. Etter 9 måneder blir Adonis, den vakreste av de dødelige, født fra trestammen.

Så snart Afrodite ser Adonis, forelsker hun seg i ham og gir Adonis til Persefone, datteren av sin far Zeus og gudinnen Demeter. Persefone, stesøsteren til Afrodite, blir også forelsket i den unge mannen og ønsker ikke å gi ham tilbake. En kamp oppstår mellom de to gudinnene. Zeus griper inn og bestemmer at Adonis skal tilbringe 6 måneder med henholdsvis Afrodite og Persefone. Når Adonis går under jorden med Persefone, avsluttes sommeren, og vinteren begynner; Når han kommer tilbake til jorden for å møte Afrodite, kommer landets fruktbarhet tilbake, og våren kommer. Historien endrer forløpet sitt, og mens Adonis jakter, blir han angrepet av en vill boar og dør. Afrodite, som tar på seg skylden for hans død, ber Zeus om å bringe ham tilbake. Når Afrodite begynner å miste sin skjønnhet av sorg, samles gudene på toppen av Olympos-fjellet og gir Adonis tilbake til livet. Når Adonis får livet sitt tilbake, blir været varmere, og blomstene begynner å blomstre. Av denne grunn representerer Adonis den blomstrende og vakre våren...


Afrodite, som den egeiske kvinnelige poeten Sappho også kaller "Kypros", er en av de gylne mytene til Middelhavets sol, som skinner enda mer med sin kjærlighet for Adonis... Når vi tenker på at en av attributtene til Afrodite, som alltid er tilbøyelig til å erobre hjertene, er gull; kan vi si at Kypros er hjemsted for en historie som aldri vil miste sin sjarm...

"…Undring grep dem alle da de så Fiolett-kronede Afrodite."

I fotsporene til en gudinne...

Det som gjør stedet vi bor på så magisk og driver oss til barnslig begeistring, er nettopp denne dype sfæren av mytologi... Som Hesiod fortalte for århundrer siden, begynner denne myten på kysten av byen Paphos, og det nøyaktige stedet hvor Afrodite ble født, ble kalt "Petra tou Romiou", også kjent som Afrodites klippe. Historien som begynner med hennes fødsel blant skummet, har levd som en legende i minst 3000 år; Afrodites bad og statuer besøkes fremdeles, i tillegg til fødestedet hennes...

Hvert øyeblikk på Kypros er perfekt for å spore opp gudinnen Afrodite og hennes mytologiske skjønnhet. Hvem vet, kanskje skylder Kypros sin fruktbare natur, varme menneskelige relasjoner og fruktbar energi til Afrodite...

Å følge i skjønnhets- og kjærlighetens gudinnes fotspor er en unik opplevelse... For oss venter mange nye skjønnheter, akkurat som den første fiolett-kronede Afrodite, på å bli oppdaget hver dag på Kypros. Vi er glade for å være en del av den evigvarende vidunderlige reisen som følger den sanne skjønnheten:

"…Undring grep dem alle da de så Fiolett-kronede Afrodite."

[1] Azra Erhat – Mytologileksikon [Remzi Forlagshus] [2] Homeriske hymner

Beskytt kypriotiske sjøskilpadder: Doner for å redde våre havvenner

Hjelp oss med å beskytte kypriotiske sjøskilpadder! Ditt bidrag støtter livsviktige bevaringsinnsats for å beskytte disse utrolige skapningene. Bli med oss og gjør en positiv forskjell for marint liv. https://www.cyprussunset.com/donation

575 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Jun 22
Rated 5 out of 5 stars.

Top

Like
bottom of page